Ο κήπος ήταν ανθηρός….

Πολλοί συμπατριώτες μας διαθέτουν έναν χώρο και δημιουργούν έναν κήπο. Άλλοι με λουλούδια και άλλοι με λαχανικά. Βέβαια δεν είναι άνθρωποι των πόλεων και των πολυκατοικιών. Σιγουρά μένουν έξω από τον πυκνό αστικό ιστό και οπωσδήποτε στην επαρχία. Έτσι τις ελεύθερες ώρες τους, ασχολούνται με την καλλιτεχνία των ανθέων και των διαφόρων άλλων βρώσιμων ειδών. Ειδικά ο κήπος των λαχανικών προσφέρει πέραν της ευχαρίστησης και προϊόντα γης, ως επί το πλείστων χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, δλδ υγιεινά.

Ας ανοίξουμε όμως την εικόνα του κήπου.

Ένας κήπος είναι και η πατρίδα μας. Ένας τεράστιος κήπος που φύονται λογής λογής φυτά. Η απαρίθμηση των ειδών είναι οπωσδήποτε χρονοβόρα όπως και οι ιδιότητες όλων αυτών που είτε είναι αυτοφυή, είτε καλλιεργούνται συστηματικά.

Ο κήπος απαιτεί φροντίδα και γι’ αυτό υπάρχει ο κηπουρός. Προϋπόθεση για να γίνει τις κηπουρός, είναι η γνώση πολλών θεωριών αλλά και πρακτικών. Ένας γνώστης λοιπόν, πολλών παραμέτρων θα είναι και καλός κηπουρός.

Με τον κήπο της πατρίδας μας, ασχολήθηκαν πολλοί κηπουροί. Θα αναφερθούμε στους πρόσφατους, δλδ μετά την λεγόμενη μεταπολίτευση.

Ένας ήταν κουφός και δεν άκουγε κανέναν. Έτσι λειτουργούσε αυτόνομα, απολυταρχικά και όριζε τα πάντα κατά το δοκούν. Τώρα αν η παραγωγή που παρουσίασε δικαιολογεί τον τίτλο εθνάρχης, δεν το γνωρίζω.

Κατόπιν ένας τύπος με ζιβάγκο, ευαγγελίστηκε νέους τρόπους πράσινων καλλιεργειών που προώθησε με την χρήση μυθικού ποσού δολαρίων εκ της Εσπερίας και που μοιράστηκε με έναν αποστάτη, ονόματι Δρακουμέλ.

Μετά εμφανίστηκε ένας Κινέζος που εισήγαγε καινά δαιμόνια και η παραγωγή του κήπου περιορίστηκε στην κατασπατάληση δις δραχμών για φαραωνικές παραγωγές.

Ο γουρουνοπούλας που ήρθε κατόπιν, όπως λέει και το όνομα του, ουδόλως ασχολήθηκε με την κηπουρική, καθότι αυτός ήταν αποκλειστικά κρεατοφάγος.

Στην σειρά εμφανίσεων αναφέρεται και ένας Αντωνάκης που πέρασε ως διάττων αστέρας. Αισθητή όμως παρουσία ήταν του Τζέφρι, που ως περονόσπορος έπεσε σ’ όλες τις καλλιέργειες και ξεράθηκαν τα πάντα. Ολική καταστροφή με ενδείξεις ανάκαμψης του κήπου, μηδενικές.

Νέες προοπτικές θέλησε να δώσει ένας άλλος κηπουρός, ο αλ6ς, ο οποίος όμως δούλευε μόνον με το αριστερό χέρι. Το δεξί το είχε στην τσέπη και απλά κάτι μετρούσε. Επόμενο ήταν ο κήπος να μαραζώνει και να φουντώνουν τα αγριόχορτα και τα παρασιτικά είδη.

Ένας χαζοχαρούμενος, ανέμελος τύπος, κατάλοιπο αποστάτη που αναφέρθηκε προηγουμένως, ανέλαβε μετα βαΐων και κλάδων, να σκάψει τον κήπο. Έλα όμως που δεν γνωρίζει τι είναι λουλούδι και τι λαχανικό;; Τι είναι τσάπα και τι τσουγκράνα;; Το ανθρωπάκι ήρθε και κατσικώθηκε στον κήπο. Καίει ο, τι δεν χρειάζεται(;;;), ανοίγει το πότισμα και πλημμυρίζουν τα πάντα. Βιβλική καταστροφή.

Αίφνης σκάει μύτη ένας άλλος τύπος που δεν τον ξέρει η μάνα του, αλλά τον γνωρίζει η πεθερά του. Θέλει, λέει, να γίνει και αυτός κηπουρός. Έχω την υποψία πως θα γίνει λουλουδάς. Θα μας γεμίσει χρώματα και αρώματα. Και με το κασελάκι του λούστρου, γυαλίζει ο, τι βρει.

Υ.Γ. Υποχρέωση σας, να βρείτε που σπούδασαν όλοι αυτοί οι διατελέσαντες κηπουροί και από πού πήραν εντολές και οδηγίες για τον κήπο της πατρίδας μας.

Χρήστος Κράγιας

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΠΗΓΗ https://esykpddm.blogspot.com/