Έλληνας δικαστής, επιλογή του Μαξίμου, ζητεί να αναγνωριστούν ως «τουρκικοί», σύλλογοι στη Θράκη!
Έλληνας δικαστής, επιλογή του Μαξίμου, ζητεί να αναγνωριστούν ως «τουρκικοί», σύλλογοι στη Θράκη!
Ο Ιωάννης Κτιστάκης, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στρέφεται κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου!
Είναι Έλληνας δικαστής. Η Ελλάδα τον έστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τον τίμησε. Το Μέγαρο Μαξίμου τον υποστήριξε πάση δυνάμει παρ’ ότι τα προσόντα του είχαν χαρακτηρισθεί «οριακά» από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Περίμενε λοιπόν κανείς από εκείνον αυτό να υποστηρίζει το δίκαιον της Συνθήκης της Λωζάννης.
Αυτός όμως φέρεται να υποστηρίζει τις θέσεις της Τουρκίας. Ο λόγος για τον Ιωάννη Κτιστάκη, ο οποίος σε διαδικτυακό «πάνελ» ακούσθηκε να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει τις αποφάσεις που ζητούν την αναγνώριση σαν τουρκικών, των συλλόγων των μουσουλμάνων της Θράκης! Στράφηκε έτσι κατά αποφάσεων του Αρείου Πάγου που έχουν τελεσίδικα κλείσει αυτό το ζήτημα της τουρκικής διεκδίκησης. Υιοθέτησε την επιχειρηματολογία των τουρκικών σωματείων, την οποία με μεγάλη προσοχή είχε απεργασθεί η Άγκυρα.
Δεν είναι τυχαίο, ότι θριαμβευτικά εμφανίσθηκε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της λεγομένης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίμπογλου να δηλώσει: «Όπως ανέφερε ξεκάθαρα και ο δικαστής από τη χώρα μας στο ΕΔΔΑ, Ιωάννης Κτιστάκης, η χώρα μας πρέπει να βάλει τέλος σε αυτήν την αδυναμία που υφίσταται εδώ και 13 χρόνια. Ο δικαστής του ΕΔΔΑ Ιωάννης Κτιστάκης αποκαλύπτει με βάση τους αριθμούς το πόσο αδύναμη είναι η κάρτα αναφοράς του ΕΔΔΑ της χώρας μας, λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν αρμόζει στη χώρα μας που είναι μέλος της ΕΕ. Είναι σημαντικό αυτό το γεγονός, το οποίο εκφράζουμε εδώ και χρόνια, αλλά το οποίο η χώρα μας αγνοεί επίμονα, να εκφράζεται ξεκάθαρα από έναν δικαστή από τη χώρα μας στο ΕΔΔΑ. Η χώρα μας πρέπει να βάλει τέλος σε αυτήν την αδυναμία που υφίσταται εδώ και 13 χρόνια, εφαρμόζοντας άμεσα τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ όσον αφορά στην ομάδα υποθέσεων Μπεκήρ Ουστά και άλλοι, η οποία περιλαμβάνει τους Τουρκικούς συλλόγους της Δυτικής Θράκης».
Τούτο αφού ο Ιωάννης Κτιστάκης, μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ φέρεται να δήλωσε ότι μεταξύ των αποφάσεων του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας, τις οποίες δεν έχει εφαρμόσει εδώ και πάνω από δεκαετίες, είναι αυτές που σχετίζονται με τους συλλόγους που ανήκουν στην «τουρκική κοινότητα» της Δυτικής Θράκης. Στο ζήτημα ανεφέρθηκε και η εφημερίδα «Gündem», η οποία αναφέρει πως ο Κτιστάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες χώρες με τις περισσότερες υποθέσεις που κατατέθηκαν εναντίον της στο ΕΔΔΑ, σημειώνοντας ότι από πλευράς Ελλάδος, η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ εναντίον της από τα εθνικά δικαστήρια αποτελεί μεγάλη αδυναμία.
Το τραγικό είναι πως ο εν λόγω κ. Κτιστάκης αποτελούσε κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο προώθησε την τοποθέτησή του στο ΕΔΔΑ, έναντι της διακεκριμένης καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Φωτεινής Παζαρτζή. Υπενθυμίζεται ότι όταν ετέθη θέμα αντικατάστασης του αποχωρήσαντος Αλεξάνδρου Σισιλιάνου ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει στην αρχή ο Μιχάλης Πικραμένος, σύμβουλος Επικρατείας με άριστες σχέσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γιάννης Κτιστάκης, μέλος ΔΕΠ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών Φωτεινή Παζαρτζή. Τελικά προκρίθηκαν η κυρία Παζαρτζή και ο κύριος Κτιστάκης.
Η διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβλεπε δύο φάσεις: την επιστημονική αξιολόγηση των δύο από επιτροπή και την ψηφοφορία «υπόδειξη» προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου από ειδικό εκλεκτορικό σώμα 12 βουλευτών, στο οποίο αυτονόητα δεν συμμετείχαν Έλληνες. Το πόρισμα της επιτροπής ανέδειξε με διαφορά την υποψηφιότητα της κυρίας Παζαρτζή, ενώ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του κ. Κτιστάκι «οριακή» από πλευράς προσόντων.
Ωστόσο, όλα ανατράπηκαν. Η κ. Παζαρτζή δέχθηκε ένα βρώμικο πόλεμο. Βουλευτές δέχονταν ανώνυμα μηνύματα που την χαρακτήριζαν Παζαρτζή «ακροδεξιά» και ζητούσαν την καταψήφισή της. Πράγμα το οποίο συνέβη! Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των ημερών εκείνων η ελληνική Κυβέρνηση θα την πολεμούσε, γιατί αυτό που μετρούσε για εκείνη ήταν πως είναι σύζυγος του καθηγητή Φλογαΐτη και φίλη από τα φοιτητικά χρόνια του Προκόπη Παυλόπουλου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με «ανεξήγητη» ψυχρότητα στην επιλογή της κ. Παζαρτζή ως Προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, μια ιστορική διάκριση για την Ελλάδα που στην Αθήνα όμως είχε προκαλέσει δυσφορία!
ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG
ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια